Co-morbiditeit en hemofilie

Co-morbiditeit is het hebben van twee of meer aandoeningen tegelijkertijd. Enerzijds zijn aandoeningen gerelateerd aan het hebben van hemofilie (zoals hemofilie-artropathie, hepatitis C, hiv-infectie of de ontwikkeling van remmers (inhibitors). Anderzijds zijn er de aandoeningen waarmee men geconfronteerd wordt bij het ouder worden (zoals hart- en vaatziekten, kanker, osteoporose, inwendige ziekten of zware medische ingrepen). Vaak houden deze aandoeningen lichamelijke beperkingen in, maar hebben ze ook een psychosociale impact op de levenskwaliteit van de patiënt en zijn omgeving.

 

Lichamelijke beperkingen

Hemofiliepatiënten kunnen op lange termijn door herhaalde bloedingen in de gewrichten en/of spieren ernstige gewrichtsschade hebben opgelopen. Door de slechte toestand van deze gewrichten kunnen patiënten een beperkte mobiliteit hebben. Ook stijfheid van gewrichten en spieren komt vaak voor met de daarbij behorende problemen tijdens bijvoorbeeld het wandelen. Vermoeidheid veroorzaakt door infecties, inwendige aandoeningen of medische ingrepen kan ook een rol spelen.

Sociale beperkingen

Bovenstaande lichamelijke beperkingen hebben een directe impact op sociale activiteiten. Sommige activiteiten (bijvoorbeeld wandelen of boodschappen doen) worden ingeperkt door de verminderde mobiliteit. Voor sommige patiënten betekent een lichamelijke beperking ook het vroegtijdig verlaten van de arbeidsmarkt, voordat de pensioenleeftijd is bereikt.

Psychologische beperkingen

De sociale beperkingen hebben op hun beurt een ernstige invloed op het dagelijkse leven van de patiënt. Persoonlijke contacten kunnen verwateren en patiënten krijgen het gevoel eenzaam en “hulpbehoevend” te zijn. Voor sommige patiënten houdt dit een constante angst in voor een verlies van controle en zelfstandigheid.

Voor meer informatie over co-morbiditeit kunt u ook terecht op www.aboveandbeyondhemophilia.net. Deze website staat volledig in het teken van ouder worden met hemofilie. Let op: deze website is alleen beschikbaar in het Engels.