Tatoeage en piercing

Klik op de vraag die u interesseert:

Main

V: Is het veilig om een tatoeage of piercing te laten zetten?

Terwijl body art een normale en absoluut legale vorm is van het uiten van uw individualiteit, zijn piercings en tatoeages een significant gevaar voor mensen met hemofilie. Bij het zetten van een tatoeage moet men door de bovenste huidlaag gaan om op de laag daaronder pigment aan te brengen, wat een bloeding niet alleen waarschijnlijk maar bijna onvermijdelijk maakt. Piercings zijn zelfs nog gevaarlijker en houden dezelfde risico's als tatoeages in.

Bovendien kunnen tatoeages en piercings duur uitvallen omdat u een dosis factor nodig heeft voordat u de tattooshop bezoekt, en waarschijnlijk ook nog een dosis daarna. Ze houden ook een risico op infecties in - vooral met hepatitis C en hiv - dus het is van uitermate groot belang dat u een tattooshop zoekt die aan alle noodzakelijke gezondheids- en veiligheidsstandaarden voldoet en een professioneel certificaat heeft.

Als u toch beslist om een tatoeage of piercing te laten zetten, praat dan vooraf met uw arts zodat hij/zij u kan adviseren welke voorzorgen u dient te nemen. Vertel de tatoeëerder dat u hemofiliepatiënt bent en leg hem/haar uit dat u met uw arts heeft gesproken. Wees u ervan bewust dat veel tattooshops aan al hun klanten vragen een formulier in te vullen waarin hun regels en reglementen worden verduidelijkt en waarmee ze zichzelf vrijstellen van aansprakelijkheid als er iets zou mislopen. Lees deze formulieren heel aandachtig.


V: Zijn sommige type piercings gevaarlijker dan andere?

Een van de meest belangrijke overwegingen wanneer u een piercing wilt, is waar op uw lichaam u deze laat zetten. De veiligste plaats is het oor, dat vooral uit kraakbeen bestaat. Probeer de meer doorbloede plaatsen zoals de tong en mond, de neus, de tepels of de geslachtsdelen te vermijden. Hematomen (bloeduitstortingen) veroorzaakt door piercings rond het oog kunnen op lange termijn problemen aan het zicht veroorzaken, terwijl piercings rond de navel tot inwendige bloedingen kunnen leiden.


V: Waar moet ik op letten in een tattooshop?

Als u beslist om een tatoeage of piercing te laten zetten, let er dan zeker op dat de tatoeage/piercing shop hygiënisch is en voldoet aan de plaatselijke gezondheids- en veiligheidsstandaarden. Dit verlaagt het risico op infecties. Het is aangeraden om online beoordelingen over de shop te lezen en/of met andere klanten te praten.


Tips

 

  • Vraag aan uw arts  of het veilig voor u is om een tatoeage of piercing te laten zetten.
  • Vertel uw tatoeëerder dat u hemofiliepatiënt bent.
  • Lees zorgvuldig alle papieren/ formulieren die u gevraagd wordt te tekenen voor de procedure.
  • Vermijd piercings en tatoeages op plekken met veel bloedvaten (zoals mond, tong, neus, tepels en geslachtsdelen).
  • Wees er zeker van dat de tattooshop gecertificeerd is.