Seks en hemofilie

Klik op de vraag die u interesseert:

V: Houdt masturbatie een gezondheidsrisico in?

Masturbatie wordt vaak beschouwd als taboe, maar het is een gezonde en natuurlijke manier om uw eigen lichaam en seksualiteit te verkennen. Het is ook niets om u over te schamen: men schat dat 98 procent van de jongens een orgasme heeft via masturbatie voor hun 18e levensjaar.

Denk eraan dat u een bloeding kunt krijgen overal waar bloed vloeit, inclusief uw penis. Een penisletsel kan externe bloedingen, verkleuring van urine, zwelling of pijn veroorzaken. Als u een van deze symptomen heeft, zoek dan professionele medische hulp.

U moet eveneens opletten voor interne bloedingen in uw psoasspieren. Dankzij deze spieren, die verankerd zijn aan beide zijden van uw onderrug en die uitbreiden naar het bekken aan het heupgewricht, kunt u uw heupen vrij bewegen en een rechte houding aannemen. Bloedingen in de psoasspieren zijn niet altijd meteen zichtbaar, maar als u uw benen niet meer volledig kunt strekken terwijl u ligt of niet uit bed kunt stappen zonder uw handen te gebruiken, ga dan naar de spoedeisende hulp voor diagnose en eventuele behandeling.


V: Moet ik mij zorgen maken bij het vrijen?

Vrijen - inclusief zoenen en orale seks - kan een minder riskante optie lijken dan seks met penetratie, maar u moet steeds uw verantwoordelijkheid nemen en u bewust blijven van potentiële problemen. Onthoud dat alles waarbij doelbewust bloed naar het huidoppervlak wordt getrokken - inclusief bijten of een zuigzoen krijgen - meer problemen kan veroorzaken als u hemofilie hebt dan bij iemand zonder deze aandoening. Als iemand u bijt en de huid doorboort, zal u lange tijd bloeden, pijn hebben en risico lopen op een infectie.


V: Is het veilig voor mij om seks te hebben?

Ja. De beslissing om seks te hebben moet genomen worden vanuit uw eigen waarden en normen, maar het kan een natuurlijk en belangrijk deel zijn van een gezonde relatie. U moet echter verantwoordelijk zijn. Bij seks geldt net zoals bij andere activiteiten: hoe vermoeiender of avontuurlijker, hoe groter het risico om een bloeding te krijgen.

Het is ook essentieel om een condoom te gebruiken bij vaginale, anale of orale seks - niet omdat u hemofilie heeft, maar omdat condooms u kunnen beschermen tegen virussen zoals hiv, hepatitis B of C of andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Natuurlijk kunnen condooms ook helpen om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, als ze juist worden gebruikt.


V: Zijn sommige seksuele posities beter dan andere?

Hoewel de aard van de seksuele positie weinig te maken heeft met een verhoogd risico op bloedingen, zal u merken dat sommige posities gemakkelijker zijn dan andere als uw gewrichten moeilijk bewegen of pijn doen. Wees u bewust van uw beperkingen.


Pas op voor tekenen van bloeding na seksuele activiteit, inclusief:

  • blauwe plekken aan het oppervlak van de huid;
  • langdurig bloeden in de mond na het vrijen;
  • bloedingen in de spieren, zoals de kuit, onderarm of heup, die kunnen leiden tot stijfheid, tintelingen, zwelling, pijn en beperking van bewegingsvrijheid;
  • bloedingen in gewrichten zoals de knieën, ellebogen en enkels na het draaien of het erop zetten van gewicht, die pijn en beperking van bewegingsvrijheid kunnen veroorzaken.