Alcohol, drugs en supplementen

Klik op de vraag die u interesseert:

V: Houdt alcohol drinken een risico in voor mij?

Als u hemofilie heeft, moet u extra voorzichtig omgaan met alcohol - maar niet noodzakelijk om de redenen die u zou verwachten. Alcohol kan niet alleen de werking van de bloedplaatjes verstoren en een bloedverdunnend effect hebben, maar kan ook veranderingen in de hersenen teweegbrengen die kunnen leiden tot inschattingsfouten, verlies van coördinatie, vertroebeld zicht en vertraagd reactievermogen. Deze effecten kunnen voor ongelukken en verwondingen zorgen, en als u dan in de problemen komt, kan u zichzelf achteraf misschien minder gemakkelijk helpen - factor toedienen of uw aandoening uitleggen aan ziekenhuispersoneel zal veel moeilijker gaan als u te veel gedronken heeft.

Alcoholmisbruik kan op lange termijn ook de lever beschadigen, wat op zijn beurt een impact kan hebben op de productie van stollingsfactoren en bloedplaatjes, en de hevigheid van bloedingen kan vergroten.

Als u van plan bent alcohol te drinken, zijn er een aantal dingen waar u  rekening mee moet houden. Ten eerste, drink met mate - de meeste gezondheidsorganisaties raden een consumptie aan van één, maximaal twee dranken per dag. Dit is de sleutel om alcohol gerelateerde problemen zoals verslaving, hoge bloeddruk, leverziekte en vele andere gezondheidsproblemen te vermijden.

Ten tweede, praat met uw arts om er zeker van te zijn dat alcohol in combinatie met de medicatie die u neemt geen gevaar kan vormen. Wanneer je alcohol combineert met bepaalde vrij verkrijgbare of receptplichtige medicijnen – van medicatie voor verkoudheid en allergie tot pillen tegen angst, medicatie tegen depressie en pijnstillers – gaat dit simpelweg niet goed samen. Gebruik daarom zeker geen alcohol of drugs in combinatie met aspirine of ibuprofen.

Ten derde zouden mensen met bepaalde aandoeningen beter helemaal geen alcohol kunnen nemen. Als u hepatitis C heeft, bijvoorbeeld, zal alcohol het risico op cirrose en leverkanker behoorlijk verhogen. Nogmaals, uw arts kan u vertellen of u alcohol beter volledig vermijdt omwille van gezondheidsredenen.

Tenslotte, neem uw verantwoordelijkheid als u alcohol gaat drinken, gebruik uw gezond verstand en neem enkele voorzorgsmaatregelen. Alvorens u naar een bar of feestje vertrekt, check of u uw medische gegevens bij u heeft. U doet er ook goed aan om met iemand mee te gaan die op de hoogte is van uw aandoening - en die weet wat te doen als u gewond raakt.


V: Ik overweeg marihuana te roken. Is dat veilig?

Het gebruik van marihuana kan het inschattingsvermogen aanzienlijk aantasten, coördinatieverlies veroorzaken en de perceptie vervormen - al deze zaken geven meer kans op lichamelijke letsels. Bovendien kunnen mensen die marihuana roken dezelfde ademhalingsproblemen ondervinden als tabakrokers met een verhoogd risico op longinfecties.

Als u in de verleiding komt om te experimenteren met marihuana, wees u dan bewust van de risico's die u neemt en zorg dat u samen bent met iemand die weet wat te doen als u problemen heeft.


V: Welk effect zal roken op mij hebben?

Hoewel roken om verschillende redenen slecht is voor u, vormt het geen specifiek risico voor hemofiliepatiënten. Roken kan leiden tot verschillende vormen van kanker, is een belangrijke oorzaak van hartziekten en kan ook leiden tot ademhalingsziekten zoals (long)emfyseem.


V: Kunnen kruidensupplementen gevaarlijk zijn voor mensen met hemofilie?

Voedingssupplementen en homeopathische middelen, zoals Echinacea, ginseng, ginko-biloba etc., kunnen soms de werking van je lever en je stolling beïnvloeden. Het is daarom bij intensief of langdurig gebruik van belang om dit met je arts te bespreken.


Besluit

Een aantal organisaties bieden informatie over alcohol- en drugsproblemen aan.

Let altijd op voor locale wetgevingen betreffende het gebruik van alcohol, marihuana en tabak.