Hemofilie A door de eeuwen heen

Klik op de datum of op de rechter/linker pijlen voor meer info.

 • Oudheid

  Onbetwistbare geschriften in de Talmud
  Hemofilie werd ontdekt in de Oudheid, doch de eerste onbetwistbare geschriften verschenen in de "Talmud", waar hemofilie gekenmerkt werd als een erfelijke aandoening met bloedingen

 • 200 N.C.

  Rabbijn Judah
  Rabbijn Judah, hoofd van de Joodse gemeenschap en redacteur van "La Mishnah", beschreef in het jaar 200 N.C. bloederige circumcisies (besnijdenissen) met dodelijke afloop en besliste hierbij dat indien er in families reeds 2 zonen gestorven waren na circumcisie, de overige zonen geen circumcisie meer mochten ondergaan.

 • 900

  Dr. Albucasis vermelding
  Dr. Albucasis, een Arabische chirurg uit de Xe eeuw, vermeldde in zijn medische encyclopedie, Al Tasrif, hemorragieën (bloedingen), die vergelijkbaar zijn met bloedingen bij hemofilie.

 • 1803

  John Conrad Otto
  Het is pas in 1803 dat John Conrad Otto, een Amerikaanse arts uit Philadelphia, deze ziekte omschreef. Hij beschreef zijn patiënten als bloeders en merkte op dat deze erfelijke aandoening alleen bij mannen voorkwam en dat de vrouwen verantwoordelijk waren voor de overerving. Hij stelde een stamboom op van de familie Smith-Shepard, een familie met hemofiliepatiënten, die teruggaat tot 1730.

 • 1820

  Nasse & Schönlein
  Nasse publiceert in 1820 uitvoerig de wijze van overerving. In dezelfde periode rapporteert Schönlein hemorragische stoornissen (bloedingsstoornissen).

 • 1828

  Naamgeving betwist
  De uitvinder van de initiële naamgeving, "Haemorrhaphilia" (die later verkort zal worden tot "Haemophilia") word betwist. Sommigen schrijven hem aan Schönlein toe, anderen aan Hopff (1828), nog anderen denken dat deze term al in de XVIe eeuw gebruikt werd. Volgens Hopff kwam deze ziekte alleen voor bij mannen met rood haar en blauwe ogen, die angstig, verlegen en vrouwelijk waren.

 • 1868

  Koningin Victoria
  die van 1837 tot 1901 over Engeland regeerde, was draagster van deze ziekte. Haar achtste kind, Léopold, had hemofilie en leed veelvuldig aan bloedingen, volgens het British Medical Journal in 1868.

 • 1930

  Aangekomen in de 20e eeuw hebben artsen geprobeerd om de oorzaak van hemofilie te ontdekken. Tot dan geloofden ze dat de bloedvaten van hemofiliepatiënten gewoon te kwetsbaar waren. Tijdens de jaren 30 van de vorige eeuw hebben de artsen in plaats daarvan hun onderzoek gericht naar afwijkingen van bloedplaatjes als aetiologische oorzaak.

 • 1937

  Dr. Patek & Birch
  Het was pas in de vorige eeuw (1937) dat Dr. Patek het tekort aan stollingsfactor VIII ontdekte. Ook in dat jaar publiceerde Birch dat slecht 5% van de hemofiliepatiënten hun 40ste verjaardag haalden. Het is duidelijk dat de levenskwaliteit zeer slecht was.

 • 1947

  Dr. Pavlovsky
  In 1947 publiceert Dr. Pavlovsky dat het soms mogelijk is om hemofilie te genezen indien men de hemofiliepatiënt bloed transfundeert van een andere hemofiliepatiënt. Dit werd jaren later bevestigd door menig anderen.

 • 1952

  Rosemary Biggs
  Rosemary Biggs (1952) was de eerste die erin slaagde om een onderscheid te maken tussen hemofilie A en hemofilie B. Zij beschreef als eerste hemofilie B en noemde deze ziekte naar één van haar patiënten: Christmas-disease. Het artikel verscheen eveneens in de kersteditie van British Medical Journal.

 • 1964

  Het is tijdens de jaren 60 van de vorige eeuw dat men de stollingsfactoren geïdentificeerd en benoemd heeft. In een artikel gepubliceerd in 1964 in het tijdschrift Nature, werd in detail het proces van de bloedstolling beschreven. De interactie van de verschillende factoren die nodig zijn voor de bloedstolling werd toen omgedoopt tot de reacties van de stollingscascade.

 • 1968


  Tijdens de jaren 60 van de vorige eeuw ontdekte Dr Judith Pool de cryoprecipitaat. Dr Pool constateerde dat de geleiachtige substantie, die naar de bodem van de vers ontdooide plasma stroomde, rijk was aan factor VIII. Voor de eerste keer lukte het om voldoende factor VIII in te spuiten om ernstige bloedingen onder controle te houden. Het was zelfs mogelijk dit toe te passen op hemofiliepatiënten. Het eerste concentraat van factor VIII werd gecommercialiseerd.

 • Eind jaren 70 van de vorige eeuw

  Screening op hepatitis B bij donatie van bloed en plasma.

 • 1983

  Eerste succesvolle behandeling met factor VIIa bij patiënten die factor VIII remmers ontwikkelen.

 • 1992

  De eerste generatie recombinant factor VIII is goedgekeurd.

 • 1997

  De eerste generatie recombinant factor IX is goedgekeurd.