Veelgestelde vragen

Hoewel we hopen dat de volgende veelgestelde vragen u nuttige algemene informatie zullen bieden, is het belangrijk om altijd contact op te nemen met uw arts of het ziekenhuis voor medisch advies.

Klik op de vraag die u interesseert:

V: Kan ik mijn kind met hemofilie in alle veiligheid naar een kinderopvang sturen?

Ja, dat kan zeker

V: Wat is belangrijk bij het zoeken naar een kinderopvang?

U dient op zoek te gaan naar een veilige omgeving met professioneel personeel dat bereid is om informatie in te winnen over hemofilie, een zorgplan op te stellen en bereidwillig is om maatregelen uit te werken voor noodgevallen.


V: Zal de scheidingsangst bij mijn kind met hemofilie erger zijn dan bij een ander kind?

De scheidingsangst hangt af van de persoonlijkheid van het kind en van het vermogen om zich aan te passen aan nieuwe situaties. Hemofilie beïnvloedt deze reacties niet.


V: Vertraagt hemofilie het zindelijk worden of het ontwikkelen van lichamelijke vaardigheden?

Hemofilie heeft geen invloed op het aanleren van hygiëne of het ontwikkelen van lichamelijke vaardigheden. Het is belangrijk dat u uw kind de kans geeft om zich te ontwikkelen.


V: Dient mijn kind in de kinderopvang beschermende kleding en een helm te dragen?

Sommige kinderen dragen kniebeschermers of broeken die gewatteerd zijn ter hoogte van de knieën. Jongetjes dragen beter een helm wanneer ze met de driewieler of de fiets rijden. Vraag uw hemofilie verpleegkundige naar de aanbevelingen van het zorgteam voor uw zoon.


V: Kan het personeel van het hemofiliebehandelcentrum een kinderopvang zoeken of aanbevelen?

Het is mogelijk dat het personeel van het hemofiliebehandelcentrum een kinderopvang kent, maar reken hier niet op. Kinderopvang zoeken is de verantwoordelijkheid van de ouders. Wanneer u er een hebt gevonden, gaat u naar het hemofiliecentrum en vraagt u de hemofilieverpleegkundige om contact op te nemen met het personeel.


V: Hoe kan ik mijn kleuter straffen?

Ouders en zorgverleners hebben hun eigen manier om kinderen met hemofilie te straffen. Het is natuurlijk belangrijk een kind het verschil bij te brengen tussen wat mag en niet mag. Hiervoor bestaan er verschillende mogelijkheden. Gebruikmaken van een time-outperiode werkt bijvoorbeeld zeer goed bij kinderen. Met vragen of problemen over dit onderwerp kunt u terecht bij uw hemofiliebehandelcentrum.