Kleuters

Met kleuters bedoelen we kinderen van 3 tot 5 jaar oud. Op deze leeftijd zijn kinderen bijzonder nieuwsgierig en verkennen ze elke dag opnieuw de wereld om hen heen. Ze leggen snel nieuwe sociale contacten, leren zelf nadenken en breiden voortdurend hun woordenschat uit.

 1. Ze leren snel bij!
 2. De kinderopvang
 3. Wanneer de persoonlijkheid zich ontwikkelt

Ze leren snel bij!

Hieronder vindt u een aantal van de zaken die uw kinderen tijdens deze periode van hun ontwikkeling leren:

 • Ze krijgen controle over zowel hun fijne motoriek als hun andere bewegingen: ze leren springen, hun evenwicht behouden, op een driewieler rijden, een trap nemen, eten en tekenen;
 • Ze beginnen een rol te spelen binnen het gezin;
 • Ze leren communiceren met een steeds grotere groep personen;
 • Ze leren om zelfstandig te worden (bv. zich aankleden);
 • Ze maken kennis met zindelijkheid (hoewel heel wat kinderen hier op een verschillend tempo vorderingen in maken);
 • Ze leren hun impulsen beheersen en andere activiteiten uitvoeren;

Heel wat ouders vragen zich af of hemofilie schadelijk is voor de ontwikkeling van hun kind voor wat betreft de bovenstaande en heel wat andere taken. Het antwoord is eenduidig: NEE! Hemofilie is niet schadelijk voor de ontwikkeling van het kind. Wel is het zo dat wie zorgt voor een kleuter met hemofilie in de loop der jaren te kampen krijgt met verschillende uitdagingen. Dankzij een voortdurend contact met de leden van het zorgteam kunt u deze uitdagingen aangaan, uw kennis vergroten en aan zelfvertrouwen winnen.
Terug naar boven

De kinderopvang

Om diverse redenen zijn veel kleuters overdag niet thuis, maar bij een oppas (gastouder), peuterspeelzaal of in een kinderdagverblijf. Praat voordat u een kinderopvang, peuterspeelzaal of school bezoekt altijd eerst met uw arts of met de coördinerende zorgverlener over uw zorgen voor de veiligheid van uw kind. Op die manier weet u precies wat belangrijk is voor uw kind. Bespreek zeker de volgende kwesties met de medewerkers van uw kinderopvang/verblijf:

 • De wil van het personeel om de basisprincipes van hemofilie aan te leren;
 • De wil van het personeel om met u en met het hemofiliebehandelcentrum samen te werken om een zorgplan op te stellen en maatregelen uit te werken voor noodgevallen;
 • Het professionalisme en de ervaring van het personeel van de crèche;
 • Het aantal kinderen waarvoor elk personeelslid verantwoordelijk is;
 • De veiligheid van de lokalen (bv. trappen, scherpe hoeken);

Denk erom dat ook andere ouders een goede opvang zoeken voor hun kind. Richt u tot de leden van het hemofiliebehandelteam: zij kennen mogelijk een opvang bij u in de buurt. De gespecialiseerde verpleegkundige is beschikbaar voor de opvang die u kiest en zal alle vragen beantwoorden die het personeel stelt. U kunt misschien ook samen een bezoek brengen aan de kinderopvanglocatie.
Terug naar boven

Wanneer de persoonlijkheid zich ontwikkelt

Tijdens de kleuterjaren gebeurt er heel veel met uw kind. Het zal zich stoten en omvallen, en afhankelijk van de ernst van de hemofilie soms ook bloedingen krijgen. Het is praktisch noch gezond om uw kind teveel te beschermen en het tijdens deze actieve jaren voor alles te behoeden. U moet uw kind de kans geven om binnen veilige grenzen de omgeving te verkennen en het leven te leren kennen. De recente verfijning van veilige en gemakkelijk verkrijgbare stollingsfactoren moet ouders en zorgverleners geruststellen: in geval van een bloeding kunnen kleuters met hemofilie worden behandeld en kunnen de bloedingen ook onder controle worden gebracht. De leden van het zorgteam zullen u helpen uw kind de nodige vrijheid te gunnen om zich te ontwikkelen en een veilige (en voor u geruststellende) leefomgeving creëren.
Terug naar boven